Toen voor het eerst in de geschiedenis Philharmoniker munten geslagen werden was het domein van de beleggingsmunten in handen van landen buiten Europa. Het was een verstandige beslissing van de Oostenrijkse Munt om de Philharmoniker te gaan slaan want het heeft grote successen gebracht voor deze mooie munt.
De geschiedenis van de Oostenrijkste Munt die later de Philharmoniker kopen mogelijk zou maken begint ruim achthonderd jaar geleden. Toen in 1194 koning Richard de eerste van Engeland vijftien ton zilver betaalde aan graaf Leopold de zesde van Oostenrijk om niet nog een jaar opgesloten te worden, legde hij geheel onwetend de basis voor wat later de Oostenrijkse Munt zou worden. Het besluit van Leopold om zilveren munten te gaan slaan van het betaalde losgeld lag aan de basis van de Oostenrijkse Munt die overigens pas tweehonderd jaar later voor het eerst vernoemd wordt in de geschiedschrijving. Het mag duidelijk zijn dat de wereld nog zo’n achthonderd jaar moest wachten voordat de Philharmoniker geschiedenis geschreven zou worden. Het jaar telde 1989 toen voor het eerst in de geschiedenis Philharmoniker munt geslagen werd. De reden daarvoor was simpel, alle beleggingsmunten die op dat moment in omloop waren kwamen uit landen van buiten Europa. De Oostenrijkse Munt wilde met hun eeuwenlange ervaring op het gebied van het maken van munten ook hun kunnen laten zien met de ontwikkeling van de Philharmoniker.
De beleggingsmunten die in 1987 de dienst uitmaakten waren de Zuid Afrikaanse Krugerrand uit 1967 die in 1979 concurrentie had gekregen van de Canadese Maple Leaf. De geschiedenis van de Philharmoniker begon pas echt toen in 1986 Amerika met de Gold Eagle op de proppen kwam en Australië de Gold Nugget introduceerde. Waar de Krugerrand de eerste echte gouden beleggingsmunt was kwam de Maple Leaf op de markt om het gat dat achtergelaten werd door de Krugerrand vanwege de economische boycot van het apartheidsregime, op te vullen. Het is echter wel vreemd dat van Oostenrijkse origine de Philharmoniker is geslagen door een land dat zelf geen goudwinning mogelijkheden heeft. Dit in tegenstelling tot de andere landen die tot op dat moment de dienst uitmaakten op de markt voor beleggingsmunten. Toch zal de oorsprong van de Philharmoniker niet getekend worden door het doel om de eigen goud industrie te ondersteunen maar door de drang van de Oostenrijkse Munt om hun kunsten te laten zien.
De geschiedenis van de Philharmoniker zal dan ook laten zien dat men niet probeerde zoveel mogelijk te verkopen maar dat het doel was om een hele mooie munt te verkopen aan iedereen die het maar wilde. Het ontwerp van de Philharmoniker is gekozen ter ere van het wereldberoemde filharmonische orkest van Wenen. Het Philharmoniker verleden is volledig verbinden met dit orkest omdat de afbeelding op beide zijden van de munt rechtstreeks afkomstig is uit de muziekwereld en de muziekschool van het orkest en deze afbeelding sinds het begin nog niet is veranderd. Op de voorkant zult u het grote orgel uit de gouden zaal van de muziekschool aantreffen. De achterkant van de munt laat de hele Philharmoniker geschiedenis al een verzameling instrumenten zien zoals die door het orkest worden gebruikt. Aan de voorkant zult u ook het gewicht van de munt, het gebruikte materiaal en de puurheid er van, het jaartal waar de munt in geslagen is en de muntwaarde aantreffen. De achterkant laat de naam Wiener Philharmoniker zien. Dat de oorsprong van de Philharmoniker in Europa ligt heeft waarschijnlijk meegeholpen dat de munt in de eerste helft van de negentiger jaren de meest verkochte gouden munt was.
De enige verdere ontwikkeling Philharmoniker munten hebben doorgemaakt afgezien van het weergegeven jaartal vond plaats in 2002. Dat was het moment dat Oostenrijk net al elf andere Europese landen de euro als wettig betaalmiddel invoerde en de Philharmoniker een muntwaarde van honderd euro mee kreeg. Vanaf de eerste dag in oktober 1989 konden beleggers de gouden Philharmoniker kopen omdat het beleggen in goud toen verreweg het populairst was. De origine van de Philharmoniker die van zilver geslagen is liet echter nog bijna twintig jaar op zich wachten. Pas in 2008 zag de Oostenrijkse Munt het potentieel van het beleggen in zilver in en werd de zilver Philharmoniker kopen ook mogelijk gemaakt. Het Philharmoniker verleden heeft van de gouden uitvoeringen vier varianten opgeleverd. Naast de standaard 1 ounce munt zijn er ook een halve ounce, een kwart ounce en een tiende ounce munt beschikbaar. De ontwikkeling van de Philharmoniker van zilver heeft vanwege de lage prijs van zilver echter alleen een 1 ounce uitvoering opgeleverd.